Radu Jude

Filmmaker

Radu_Jude.jpeg

Radu Jude (1977, Ρουμανία) Το 2006 γύρισε τη μικρού μήκους ταινία The Tube with a Hat, η οποία κέρδισε περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία The Happiest Girl in the World (2009) συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ. Οι επόμενες ταινίες του, όπως τα Aferim!, Scarred Hearts και Everybody in Our Family, απέσπασαν μια σειρά διακρίσεων: την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε το 2015, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Λοκάρνο το 2016 και την υποψηφιότητα για το Καλύτερο Σενάριο στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians (2018) κέρδισε την Κρυστάλλινη Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας και το Label Europa Cinema Prize στο Κάρλοβι Βάρι το 2018. Η τελευταία του ταινία, το Bad Luck Banging or Loony Porn, κέρδισε το βραβείο Golden Bear στη Μπερλινάλε το 2021.

Radu Jude (1975, Romania) In 2006, he made the short film The Tube with a Hat, winner of more than 50 international awards. Jude's feature debut The Happiest Girl in the World (2009) was selected for more than 50 international film festivals. Titles such as Aferim!, Scarred Hearts and Everybody in Our Family followed and won multiple awards: Silver Bear for Best Director in Berlinale 2015, Special Jury Prize in Locarno 2016 and an EFA nomination for Best Scriptwriter. "I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians" (2018) won the Crystal Globe for Best Film and Label Europa Cinema Prize in Karlovy Vary in 2018. His latest feature, Bad Luck Banging or Loony Porn, won the Golden Bear in Berlinale 2021.


Filmography / Φιλμογραφία 
2021 Semiotic Plastic (mm)
2021 Bad Luck Banging or Loony Porn
2020 Uppercase Print
2018 I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians”
2015 Aferim!
2012 Everybody in Our Family
2009 The Happiest Girl in the World

KINO_ATHENS_vertical_black.png

© 2022 by KINO Athens

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon