Tipographic Majuscul | Uppercase Print by Radu Jude (2020, 128')

Thu, Feb 10, 2022 | Bios Cinémathèque

Tipographic Majuscul | Uppercase Print by Radu Jude (2020, 128')

Γαλλία, Ρουμανία | France, Romania, 2020, 128’
digital file, έγχρωμο | color, με ήχο | sound
Γλώσσα | Language: ρουμανικά | romanian
Υπότιτλοι | Subtitles: ελληνικά, αγγλικά | greek, english
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oBQi05o7CAY

Σύνοψη:
Το 1981 σε μια επαρχιακή πόλη της Ρουμανίας, διάφορα μηνύματα διαμαρτυρίας, γραμμένα σε μπλε κιμωλία με κεφαλαία γράμματα, συνταράσσουν το απολυταρχικό καθεστώς του Τσαουσέσκου. Η Μυστική Αστυνομία ξεκινά εξονυχιστικές έρευνες, αφήνοντας αιχμές για ξένους πράκτορες. Σύντομα αποδεικνύεται ότι ο "τρομοκράτης" είναι ο δεκαεξάχρονος μαθητής Μούγκουρ Καλινέσκου, ένοχος για το πιο ειδεχθές έγκλημα: την ελεύθερη σκέψη. Ο Ράντου Ζούντε αξιοποιεί υποδειγματικά το αρχειακό υλικό, διαπλέκοντας το προσωπικό με το συλλογικό, ρίχνοντας φως στη σπαρακτική ιστορία ενός αφανούς ήρωα. (Thessaloniki IFF)

Synopsis:
In 1981, in a provincial Romanian town, uppercase protest messages written in blue chalk, disrupt Ceausescu’s totalitarian regime. The Secret Police launches exhaustive investigations, suspecting foreign agents. Eventually, the "terrorist" turns out to be Mugur Călinescu, a 16-year-old student, guilty of the most abominable crime: free thinking. Radu Jude makes exemplary use of the archival material, merging the personal with the collective experience and shedding light on the heartbreaking story of an unsung hero. (Thessaloniki IFF)

Σκηνοθεσία / Direction: Radu Jude
Σενάριο / Screenplay: Radu Jude, Gianina Cărbunariu
Φωτογραφία / Cinematography: Marius Panduru
Μοντάζ / Editing: Cătălin Cristuțiu
Ήχος / Sound: Dana Bunescu, Jean Umansky
Παραγωγός / Producer: Ada Solomon
Παραγωγή / Production: Microfilm

Radu Jude (Ρουμανία, 1977)
Το 2006 γύρισε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, “The Tube with a Hat”, η οποία κέρδισε περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, “The Happiest Girl in the World” (2009) συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ. Οι επόμενες ταινίες του, όπως τα “Aferim!”, “Scarred Hearts” και “Everybody in Our Family”, απέσπασαν μια σειρά διακρίσεων: την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε το 2015, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Λοκάρνο το 2016 και την υποψηφιότητα για το Καλύτερο Σενάριο στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το “I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians” (2018) κέρδισε την Κρυστάλλινη Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας και το Label Europa Cinema Prize στο Κάρλοβι Βάρι το 2018. Η τελευταία του ταινία, το “Bad Luck Banging or Loony Porn”, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στη Μπερλινάλε το 2021.

Radu Jude (Romania, 1977)
In 2006, he made his first short film, titled “The Tube with a Hat”, winner of more than 50 international awards. Jude's feature debut “The Happiest Girl in the World” (2009) was selected for more than 50 international film festivals. His next films, such as “Aferim!”, “Scarred Hearts” and “Everybody in Our Family” won multiple awards; Silver Bear for Best Director in Berlinale 2015, Special Jury Prize in Locarno 2016 and an EFA nomination for Best Scriptwriter. The film "I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians" (2018) won the Crystal Globe for Best Film and Label Europa Cinema Prize in Karlovy Vary in 2018. His latest feature, “Bad Luck Banging or Loony Porn”, was the Golden Bear winner of Berlinale 2021.

Φιλμογραφία / Filmography:
2021 Semiotic Plastic (short)
2021 Bad Luck Banging or Loony Porn
2020 Uppercase Print
2018 I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians
2015 Aferim!
2012 Everybody in Our Family
2009 The Happiest Girl in the World